Лик Лотике у роману На Дрини ћуприја

Лик Лотике је у роману ,,На Дрини ћуприја„ је веома развијен и живописан, како спољашњи изглед тако и унутрашње дилеме и жице у души које је покрећу. Њене изванредне особине и квалитети ће је прво уздићи до опасних висина у очима других, па на крају срушити.

            Лотика је била свастика човека који је изградио сам хотел у коме је она радила, али права глава посла није био он, већ она. По њој су и хотел назвали ,,Лотикин хотел„. Била је пуна, крупна, загаситобледе коже и сјајних очију. Многи су је сматрали привлачном и покушавали да јој се удварају, али она се никоме није дала. За сваког удварача је имала посебан начин опхођења; никада их није потпуно одбијала, али им није ни дозвољавала ништа друго до да чезну за њом. Удварачи су се стално враћали и трошили свој новац у хотелу, што је Лотики било најбитније. Није било битно какав је гост у питању: насилан, настрљив, ћутљив, цепидлака, циција или пијаница, Лотика је за сваког имала противотров. Према некоме блага, према другоме оштра, све их је држала довољно далеко да одржи професионализам и дозу мистерије и невиности, а опет довољно близу да им не дозволи да свој новац однесу другде. Била је попут уметника: никада јој се није дешавало да неки гост пређе црту у њеној соби и у њеном присуству. Била је рођена за посао који је обављала.

            У кратким тренуцима мира, Лотика би се повукла у своју канцеларију и села за свој радни сто. Ту би писала рачуне, пратила пад и пораст акција на берзи, слала и куповала нове акције, као и продавала старе, и вршила све потребне радње у свом приватном и финансијском плану хотела. Када би завршила са тиме, предавала би се својој јединој истинској страсти и ствари у којој је уживала: помагање другима. Њена дарежљивост није се сводила на повремено брисање рачуна неке муштерије; не, она је помагала великом броју људи и породица, целој својој родбини, у било којој ситуацији, кад год би од ње затражили помоћ. Она је саветовала жене када и за кога да се удају а децу и момке на који занат да крену или у коју школу да се упишу. Одрасле је помагала новчано и увек је била ту за све и сваког.

            Лотика је тако живела дуго времена, без одмора и са великим бригама на раменима, али никада се није предавала или кукала; примила би ударац, стисла зубе, и наставила даље. А удараца је било много… акције на берзи су почеле да играју досада незапамћеном насумичношћу: цене су им падале и расле, а оно што је при куповини вредело много и обећавало још већу вредност, сутра би могло да не значи ништа. Многе породице су од Лотике тражиле новац и подршку, а новца је било све мање. Хотел није радио као некада и профита је било све мање, а некад их није ни било. Такође, у породицама којима је Лотика помагала низале су се несреће: од смртних случајева до рађања ментално заостале деце. Али Лотика се није предавала: радила је и радила све више и напорније, упркос старењу, и мучила се да помогне свима. Нико од ње није очекивао ништа друго осим снаге и чврстине, ништа друго осим бесконачне подршке и испомоћи, и Лотика се полако губила у свему томе. Сви су јој се јадали и плакали, очекујући да ће она наћи некакво савршено решење за све њихове проблеме, не схватајући да је тако терају у лудило. Последњи ексер на Лотикином ковчегу био је почетак рата: гледајући како се све што је ударила и све за шта се толико дуго и напорно борила круни и распада, Лотика напокон пуца по свим шавовима и доживљава нервни слом.

            Лотика је у роману ,,На Дрини ћуприја„ приказана као веома трагичан лик; давала је наду, храброст, и снагу свима, а ништа није остављала за себе. Њена доброта, од које су сви осим ње имали користи, ју је, најпосле, убила.

                                                                                                                                                                  Мило Тодоровић 3-6

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s